Ezek a hipermodern épületek hozzák el Budapest jövőjét

Bár tavaly négy új irodaház is átadásra került a fővárosban, összesen mintegy 70 ezer négyzetméternyi irodaterületet biztosítva az újabb és környezettudatosabb házakba költözni vágyó cégek számára, idén mindössze egy irodakomplexum bővül, a Váci Greens. Összegyűjtöttük, milyen irodaházak és hol épülnek jelenleg Budapesten, illetve azt is, hogy milyen házak kivitelezési munkálatai kezdődhetnek meg az elkövetkezendő 1-2 évben. Az eredmény nem túl meglepő: továbbra is a Váci út az irodafejlesztések királya, azonban Budán és Délkelet-Pesten is számíthatunk arra, hogy néhány éven belül új munkaközpontok nőnek ki a földből.

Az épülők

Váci Greens (Atenor)


Júniusban adták át a Váci Greens irodakomplexum második, "C" épületét, mely összesen 18 200 négyzetméternyi irodaterületet kínál 6 szinten. Mindeközben párhuzamosan zajlanak a 24 500 négyzetméteres "B" épület építési munkálatai, mely már karácsonyra elkészülhet. Több bérlővel is tárgyalásokat folytatnak és szinte biztos, hogy az év végéig sikerül kiadni az egész épületet - mondta el a Portfolio-nak Borbély Zoltán, az Atenor projektigazgatója.

Ezek a hipermodern épületek hozzák el Budapest jövőjét

A Váci Greens nagyon olcsó üzemeltethetőséggel és alacsony energiafelhasználással büszkélkedhet. Mint megtudtuk, a "C" és "B" épületek esetében például talajhő hasznosításával a számítások szerint évente várhatóan 7-8 hónapon át nem kell külső energiát igénybe venni sem a fűtéshez, sem a hűtéshez. Az "A' épület esetében a tervekben 800 forint/hó/négyzetméteres üzemeltetési költség szerepelt, de végül az első év még ennél is jobbra sikerült, 651 forint volt az átlagos díjszint. Előbbi 2,6-2,7, míg utóbbi 2,2-2,3 eurónak felel meg, ezzel szemben a Váci úti irodafolyosón az átlagos üzemeltetési költségek 4,5-5 euró között mozognak. A "C" és "B" épület esetében a költségeket az "A" szárnynál is alacsonyabbra tervezik.

A negyedik, "D" épület építése legkésőbb 2016 elején kezdődhet meg, de a 15 500 négyzetméteresre tervezett létesítmény fejlesztése akár már az idén elindulhat. Az "E" és "F" épületekhez jelenleg egy 50-55 ezer négyzetméteres beépítési joggal rendelkező terület áll rendelkezésre, hogy erre végül pontosan mekkora irodaházakat húznak fel, az nagyban függ a bérlői igényektől. Jelenleg az látszik, hogy nagy az érdeklődés az irodák iránt, 2017 vége és 2018 második negyedéve között több olyan cég is tervez költözést, akik 2000-3000 négyzetméter fölött szeretnének területet bérelni. Az új beruházásokkal az irodakomplexum bérbe adható területe 135 000 négyzetméterre nő majd.
 

Nordic Light (Skanska)


A Skanska hetedik budapesti irodaházának alapkőletételére áprilisban került sor. A Nordic Light névre hallgató 8 szintes épület két fázisban épül fel a Dózsa György út és az Árpád híd között félúton, az első, 6600 négyzetméteres ütem átadása 2016 első negyedévének végén várható. A második ütem 19 600 négyzetméteren kínál majd modern irodaterületeket, így a komplexum teljes mérete eléri a 26 200 négyzetmétert.
 

A Nordic Light irodaház látványtervei
 


A zöld megoldások alkalmazásáról ismert Skanska létesítménygazdálkodási igazgatója, Schmidt András a Portfolio-nak elmondta: a szolárenergia kihasználásának szempontjából a Nord Light-ban új elem lesz a fotovoltaikus napelemek telepítése, melyek folyamatosan szolgáltatnak valamennyi megújuló energiát. A telepítésre kerülő jelenlét-, illetve megvilágításiszint-érzékelőknek köszönhetően, amikor télen kinyitják az ablakot, a hűtőgerenda vagy a radiátor szelepe elzár. Amikor pedig éppen nincs bent senki a szobában, akkor nincs világítás, hűtés vagy fűtés sem. Ezek a megoldások számottevően csökkentik az energiafogyasztást. Gyűjtésre kerül majd talajvíz és az esővíz is, hasonló módon, mint a Green House-ban, csak egy kicsit nagyobb tartállyal, amivel még többet lehet spórolni a vízfogyasztáson.

Mindezek mellett fontos a komfortos munkakörnyezet kialakítása, így a Nordic Light irodaház tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy az irodahelyiségeket minden irányból természetes napfény érje, hiszen a dolgozók teljesítményét nagyban növeli a harmonikus környezet. A beruházás keretében a Váci út és a Visegrádi utca között egy gyalogos sétányt hoznak létre, innen nyílnak majd az irodaépület lépcsőházainak bejáratai, míg az épület külső frontján üzlethelyiségek kapnak helyet.
 

V17 (WING)


A Lehel piac mellett épül a Váci út legújabb zöld irodaháza a V17. A hétemeletes, közel 13 000 négyzetméteres, környezettudatos komplexum az év végére éri el szerkezetkész állapotát. A közel 10 milliárd forintos beruházás fejlesztője a WING Zrt., a banki finanszírozást a K&H Bank Zrt. biztosítja.

Ezek a hipermodern épületek hozzák el Budapest jövőjét

A V17 létrejöttével 900 négyzetméteres új, parkosított zöld felület keletkezik és elhelyezésre kerül egy 90 férőhelyes biciklitároló is, amelyhez külön kerékpáros zuhanyozó és öltöző kapcsolódik. Az épület gépészeti és elektromos rendszere természetesen fenntartható megoldásokkal készül. A természetes szellőzést hő-visszanyerős friss levegő befújással oldják meg és nagyméretű üvegfelületekkel maximalizálják a természetes benapozást, illetve árnyékolással akadályozzák meg a túlmelegedést. Az épületbe hosszútávon használható, újrahasznosítható, minimális környezetterhelésű anyagok kerülnek beépítésre és a komplexum BMS vezérlésű, energiatakarékos üzemeltetésű lesz. A meleg vizet napkollektorok használatával termelik, a zöldfelületek öntözéséhez és a mellékhelyiségek öblítéséhez esővizet használnak fel, illetve a gépészeti alrendszerek is egyedileg szabályozható, környezettudatos berendezések lesznek.

Az irodákat átlagosan 13,75 euró/négyzetméter/hó áron vehetik birtokba a bérlők - várhatóan a jövő év második felében. A rendelkezésre álló terület 70%-ára aláírt bérleti szerződése van az ingatlanfejlesztő-befektető WING-nek. Az irodaházat Aspectus Architect tervezte, üzemeltetője a Strabag PFS, a beruházás fővállalkozója a Fradi stadiont is építő Market Építő Zrt.

 

Corvin Sétány (Futureal)

 

Ezek a hipermodern épületek hozzák el Budapest jövőjét

A Corvin Sétány negyedik ütemének neve Technology and Science Park, a Futureal eredeti terveinek megfelelően a sétány végén egy nagy irodablokk épül fel. A területen - melyre a kezdetektől fogva egy iroda-campusként tekintettek, mert közel van a Klinikákhoz és a Bionikai Innovációs Központhoz - 80 ezer négyzetméter iroda fejleszthető. Jelenleg egy 25 ezer négyzetméteres irodaház építése folyik, melynek bérlője a Nokia Networks lesz, az épület pedig magában foglal majd egy hipermodern kutatólaboratóriumot is. Az első ütem várhatóan 2016 végére készül el.
 

Amit terveznek

Budapest ONE (Futureal)

 

Ezek a hipermodern épületek hozzák el Budapest jövőjét

A Kelenföldi pályaudvarnál épülő új komplexum az eddigi legnagyobb intermodális közlekedési csomópont lehet Budapesten. A 70 ezer négyzetméteres irodapark egységes egészet alkot majd, de felépítése külön ütemekben is kivitelezhető. A 4 külön közlekedő magnak, valamint a legújabb irodakialakítási trend, a tevékenység alapú munkavégzést támogató struktúrának köszönhetően az irodakomplexum leendő bérlőinek sokkal nagyobb mozgástere lesz bérleményeik méretének és funkcionalitásának szabad alakítására, mint a korábbi irodaházakban. A Budapest One környezetében többek között zöld teraszok és tetőkertek, több oldalról nyitott, éttermek, üzletek és szolgáltatók helyiségeit magába foglaló belső kert, elektromos autó töltőállomás, biciklitároló és hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek, tágas, világos közösségi terek valósulnak meg. A Budapest One fejlesztése közvetlenül kapcsolódik az Etele City Center kereskedelmi és szórakoztató központhoz. A Futureal Csoport 170 milliós beruházása több ütemben valósulhat meg, pontos dátumok azonban egyelőre nem ismertek.
 

K27 - Kerepesi Business Center (Raiffeisen Evolution)

 

Ezek a hipermodern épületek hozzák el Budapest jövőjét

A jövőben piacra lépő új projektek között található a Raiffeisen Evolution által fejlesztett K27, Kerepesi Business Center. A 2,3 hektáron megvalósuló fejlesztés keretében 64 200 négyzetméter nettó bérbeadható területtel rendelkező épület kerül felhúzásra. A beruházás már megkapta az építési engedélyt, illetve a területen lévő létesítményekre a bontási engedélyt. A további két részre bontott első fázis keretében 15500 és 9000, a második fázis keretében 12500, a harmadik fázis keretében 13600, míg a negyedik fázis keretében 13600 négyzetméternyi irodaterület kerülhet majd a piacra. Ezekhez összesen 1000 parkolóhely kerül majd megépítésre.
 

Váci út- Róbert Károly körút sarka (HB Reavis)


Júniusban jelentette be a HB Reavis, hogy a közeljövőben tervezett nagyléptékű irodafejlesztéséhez 3 hektár nagyságú telkeket vásárolt a XIII. kerületben, a Váci út, a Róbert Károly Körút és az Árboc utca által határolt területén. A telkek megvásárlásával a vállalat több mint 120 ezer négyzetméternyi bruttó bérbeadható területtel rendelkező budapesti irodafejlesztését készíti elő. Bár az irodafejlesztés kapja majd a legnagyobb hangsúlyt, fontos szolgáltató funkciója is lesz az épületegyüttesnek, amelyet izgalmas közösségi terek vesznek majd körül.

A fejlesztés megvalósulásával a mai nemzetközi elvárásoknak megfelelő, a szolgáltató és közösségi funkciókkal szerves egységet alkotó buszpályaudvar kerül megépítésre. A fejlesztésbe szervesen illeszkedő utasváró és bérletpénztár mellett éttermek, kávézók, és egyéb üzletek kapnak majd helyet. Terveink szerint az átutazók, az irodákban dolgozó emberek, illetve a fejlesztés közvetlen környezetében élő lakosok is kényelmesen fogják tudni megoldani a napi bevásárlásukat a komplexum földszintjén. A HB Reavis egy ikonikus épületegyüttest szeretne megvalósítani, amire minden lehetősége megvan, mivel az említett terület része Budapest kevés magas házas övezeteinek.
 

Ecodome (B&L Estates)


Új, 5000 négyzetméter alapterületű zöld irodaházat húznának fel az I. kerületben - legalábbis erről tanúskodik az Ecodome hirdetése. Az építési telek a Déli pályaudvar szomszédságában, a Mészáros utca és a Pálya utca között helyezkedik el, nem olyan régen (2012-ben) pedig még egy egyemeletes, meglehetősen rossz állapotú ház állt rajta. A projekt irodaház.info-s adatlapja szerint 2015 szeptemberében kezdődhet meg az építkezés, a befejezés pedig 2016 decemberében várható.

Ezek a hipermodern épületek hozzák el Budapest jövőjét

A hirdetés szerint még 4684 négyzetméternyi irodaterület vár kiadásra az Ecodome-ban. A LEED Platinum minősítéssel rendelkező irodaház megépítése és üzemetetése során számos zöld megoldást kívánnak felhasználni, sőt a leírás szerint az Ecodome Budapest leghatékonyabb, legmodernebb és legegyedibb zöld irodaépülete lesz. A látványterveken az látszik, hogy a bejárat előtt egy kis park is helyet kap a Mészáros utcai oldalon, így nem csak az irodisták élvezhetik majd ki a fejlesztés előnyeit.
 

Telekom székház (WING)


Májusban számoltunk be arról, hogy a Magyar Telekom eladja legfontosabb ingatlanjait, és a működését egy új székházban vonja össze, amelyet 2018-tól bérelni fog. Az új központot a WING építi fel, ráadásul az ingatlanfejlesztő a megüresedő Telekom-ingatlanok közül a 3 legfontosabbat meg is veszi. A tranzakció a budapesti ingatlanpiac szempontjából kiemelkedően fontos, hiszen a Fradi-stadion mellett felépülő komplexum lesz Magyarország eddigi legnagyobb, egy épülettömbben realizálódó irodafejlesztési projektje a maga 55 ezer négyzetméterével.

 

Bartók Udvar II. ütem (InfoGroup)

Ezek a hipermodern épületek hozzák el Budapest jövőjét

A dél -budai Bartók Udvar "A" és "B" kategóriás irodaházból álló együttesének 4 épületében összesen 10 500 négyzetméternyi irodaterület és 4000 négyzetméternyi kereskedelmi-és raktárterület található. Az InfoGroup tervei szerint a Bartók udvar II. fejlesztési ütemében a jelenlegi második épület, összekötve a parkolóházzal, kerül kiegészítésre. Ezzel mintegy 17 000 négyzetméternyi új, "A" kategóriás irodaterülettel elégítheti ki a bérlői igényeket a Bartók Udvar.

Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

Leier City Center Irodaház

Hunyadi J. u. 14.

kiadó iroda202 m2
bérleti díj10 - 12 €/m²/hó+áfa

Office Campus

Gubacsi u. 6/b

kiadó iroda2537 m2
bérleti díj10.5 - 11.5 €/m²/hó+áfa

Bihari Irodaház

Üllői út 114-116

kiadó iroda520 m2
bérleti díj5 - 6 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

35 - 45m²
2018. 08. 15.
60 - 70m²
2018. 08. 08.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső