Fókuszban a jövő tehetségei

Használható gyakorlati tudás biztosítása és a jövő feltörekvő szakmai generációjának támogatása – ezt tűzte ki céljául a Leier cég, amikor szorosabbra fűzte együttműködését a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karával.

A magyar közép- és felsőoktatás minden szintjén fontos a gyakorlati tapasztalat megszerzése. Ennek tudatában, egyre több hazai felsőoktatási intézményben erősödik a törekvés, hogy az elméleti tudás mellett, aktív gyakorlati tapasztalatban is részesülhessenek hallgatóik. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar oktatási stratégiájának kiemelkedő szegmense a gyakorlatorientált oktatás és a kutatásfejlesztés erősítése, úgy az építőipar, mint a többi képzési skálájában szereplő mérnöki tudomány területén.

 

„A Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar stratégiájának egyik fontos eleme, hogy a hallgatók a lehető legszélesebb körű elméleti és gyakorlati képzésben részesülhessenek. Szeretnénk, ha diákjaink az egyetem elvégzése után, a munkaerőpiacon is kimagasló tudásukkal lennének jelen, ez pedig csak akkor lehetséges, ha a kapcsolatunk közvetlen és élő a felhasználói oldallal.” – mondta el az együttműködéssel kapcsolatban Dr. Pais Ella, a PTE PMMIK dékán-helyettese és tanszékvezetője, majd hozzátette: „Ezt a célt szolgálja az a gyakorlati képzésre felállított, részletesen kidolgozott hosszú távú programterv, melynek része az újonnan indított „Építéskivitelezés a gyakorlatban” elnevezésű tantárgyunk is. E tárgy keretei között, építész, építőmérnök, környezetmérnök és településtervező mérnök hallgatóink heti rendszerességgel kerülnek aktív kapcsolatba az építőipar különböző szakterületeit képviselő cégek vezetőivel, ill. az általuk bemutatott projektekkel. Többek között tanulnak építéskivitelezést, beruházás szervezést, pénzügyi finanszírozást, projektmenedzsmentet is. Az elméleti előadások, prezentációk mellett, kétheti rendszerességgel helyszíni bejárást biztosítunk a hallgatóinknak a térségben zajló kisebb és nagyobb léptékű építkezéseken, projektberuházásokon. Így valós időben, a gyakorlatban is végigkövetik egy-egy beruházás lépéseit. Jelen voltak például a pécsi Tudásközpont, a Kodály Központ, illetve a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezésénél is. Jelenleg futó, ilyen irányú helyszíni gyakorlatunk a PTE Science Building építési fázisainak rendszeres nyomon követése az építés helyszínén”

 

A Leier cég az elmúlt években a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak nyári és szorgalmi időszakokban szervezett gyakorlati képzéseiben működött közre. Magyarország piacvezető építőanyag-gyártójaként a Leier is felismerte, hogy nem elég minőségi építőanyagokat gyártani és forgalmazni, hisz azok csak akkor fogják beteljesíteni a megrendelők és a vásárlók elvárt igényeit, ha felkészült és naprakész tudással rendelkező szakemberek tervezik és építik be azokat az adott projektbe.

 

„A Leier elkötelezett a szakmai ismereteket szomjazó diákok képzésében. Jelenleg három területen működünk együtt a Pécsi Tudományegyetemmel, így biztosítva a lehető legszélesebb körű támogatást mind a hallgatóknak, mind az oktatóknak.” – mondta el Komlós Andor, a LeierHungária Kft. ügyvezető igazgatója, majd így folytatta: „Mostantól a hallgatóknak rendszeresen biztosítjuk a lehetőséget, hogy megtekinthessenek egy-egy nagyobb építkezést, vagy olyan kivitelezést, ahol szakmailag speciális megoldások fordulnak elő. A tereplátogatások mellett megvalósult projekteket bemutató elméleti előadásokat is hallgathatnak a diákok, illetve a gyárlátogatások során megismerkedhetnek egy-egy komplett termék gyártási folyamatával is.”

 

A PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar a gyakorlati oktatás mellett számos más lehetőséget is kínál hallgatóinak: minden év februárjában megrendezik a „Pollack Expo” nemzetközi szakmai kiállítást, melyen a hallgatók és a szakma már aktív művelői fórumbeszélgetéseken és magas minőségű szakmai előadásokon vehetnek részt, miközben kiállítási pavilonok százainál kaphatnak tanácsot, ismerhetnek meg eddig ismeretlen anyagokat, technológiákat, rendszereket. A kar tervei között szerepel, hogy a jövőben évente több alkalommal olyan találkozókat hozzanak létre, ahol nem csak a diákok, hanem a diákokat később foglalkoztató, vagy velük üzleti kapcsolatba kerülő építőanyag-gyártók, valamint kivitelező vállalatok is képviseltetik magukat.

 

„A Leierel való együttműködés nagyon fontos lépés karunk életében. Eltökélt célunk, hogy a gyakorlati képzés programunkba minél több céget bevonjunk, és hasonlóan jól működő kapcsolatokat alakítsunk ki.” – mondta el Pais Ella, majd hozzátette: „Az egyetem nagyra tartja ezt a kapcsolatot, hiszen a céggel összhangban tudjuk megvalósítani azt a kiemelkedő gyakorlati programot, amellyel esélyt teremtünk a jövő építészgenerációjának a magas szintű munkavégzésre.”

 

A Leier hasonló együttműködést alakított ki a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karával is, ahol munkatársai a hagyományosan október hónapban megrendezett „Építőmérnöki Szakmai Hét” keretében tartanak előadásokat a szakmai innovációkról, új megoldásokról, és megismertetik a diákokat az építészek, illetve a mérnökök napi munkáját segítő, egyszerűsítő újabb és újabb tervezőprogramokkal is.

Forrás: Stern Communications
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

VCT78

Váci út 76-80.

kiadó iroda582 m2
bérleti díj7.5 - 7.5 €/m²/hó+áfa

Airport Office Center - Budaörs

Malomkő utca 7.

kiadó iroda606 m2
bérleti díj7 - 9 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

8 - 12m²
2018. 07. 11.
15 - 20m²
2018. 07. 03.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső