Gyilkos kór támadja a lakókat. Évente 30-an halnak meg így Magyarországon

Magyarországon a szén-monoxid mérgezések száma 2010-ben sem csökkent. Ráadásul a korábbi években regisztrált 110-120 eset nem mondható pontos adatnak, hiszen sokszor az enyhe tünetek következtében azok nem kerülnek nyilvánosságra.

A mérgezéssel összefüggő közel 30 haláleset sem ad okot bizakodásra. Az elrettentő adatok és a törvényi szabályozás ellenére a lakosság egy része még mindig nem együttműködő a kémények állapotának- és üzemeltetési körülményeinek ellenőrzését, karbantartását illetően. A biztonságos kéményhasználat és az emberi egészség védelmének érdekében a Leier Hungária Kft. az Első Magyar Kéményszövetséggel és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségével karöltve 2011-ben is felszólal azért, hogy az emberek kiemelt figyelmet szenteljenek lakókörnyezetük biztonságának. A leghatékonyabb munka érdekében a platform továbbra is működteti információs vonalát, amelyen keresztül az érdeklődők, szakemberek segítségét kérhetik a megbízható és korszerű kéményhasználattal kapcsolatban.

 

Magyarországon 4,6-5 millió üzemelő és tartalékkémény található, amelyek közül mintegy száz-száztízezer életveszélyes, és több mint félmillió szorul javításra, ám az adatokat a kontroll nélkül egyre fokozottabban terjedő fatüzelés miatt csak megbecsülni lehet. A kémények és tüzelőberendezések a biztonságos működés érdekében odafigyelést és folyamatos ellenőrzést igényelnek, mivel a hibás, elöregedett és elavult rendszerek komoly élet- és tűzveszélyt jelenthetnek, ahogyan azt az évi közel 30 haláleset is jelzi.

 

A Leier Hungária Kft., az Első Magyar Kéményszövetség és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége 2011-ben ismét az ellenőrzés, karbantartás, korszerűsítés, valamint a megfelelő kontroll melletti üzembe helyezés hangsúlyozásával az egészség- és a vagyonbiztonság megőrzése mellett, az energiatakarékosságért és a levegőtisztaság-védelméért kampányol. Az október 15-i, hivatalos, országos fűtésszezon kezdetére való tekintettel egy budapesti lakóház tetején tartott sajtótájékoztató keretében kívánták felhívni a lakosság figyelmét a tudatos kémény kiválasztásra és -használatra, illetve a mai előírásoknak megfelelő kéményépítés fontosságára.

 

Az összefogás aktivitása az elmúlt évben is sikeres volt. A kemenyproblema@leier.hu információs vonalnak köszönhetően, 2011-ben közel 1300 esetben nyújtottak segítséget a szakemberek. Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke szerint, az életveszélyes vagy a nem kielégítő állapotban lévő kémények száma 2010-hez képest részben csökkent, de részben emelkedett is. Az ellentmondás mögött a következők állnak: a mai Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, korábban Önkormányzati Minisztérium által meghirdetett, a lakóépületekben üzemelő, gáz fűtő- és/vagy gázvízmelegítő-berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémény) kiváltására kiírt pályázat eredményessége révén csökkent a hibás rendszerek száma. A lakóépületek és környezetük felújítását célzó pályázat keretében, a 2011. július 11-i döntés alapján 153 pályamunka volt sikeres. Ezzel összesen 326 millió forint támogatást ítélt meg a kormány az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) kiváltására. Ezzel párhuzamosan azonban egyre többen térnek vissza a fatüzelésre és ez sajnos sok esetben ellenőrizetlenül, minden szakmaiságot mellőzve történik, ami a nem megfelelő állapotban lévő kémények számát növeli.

 

Kocsis Csaba, az Első Magyar Kéményszövetség Felügyelő Bizottságának tagja kihangsúlyozta, hogy tevékenységük egyik legfontosabb célja, hogy rávilágítsanak a régebbi technológiával készült kémények felújításának lehetőségeire, és megismertessék az új módszereket a tulajdonosokkal. 2010. december 1-től csak rendszer jellegű kéményt lehet építeni, szerelni, ezért aki építkezésbe kezd, annak érdemes a Leier szakembereivel konzultálnia, hiszen a cégcsoport ingyenes szaktanácsadással segíti a kémény átmérőjének és magasságának megfelelő kiszámítását. A hosszú távú, biztonságos megoldás érdekében teljes rendszer vásárlása ajánlott, hiszen a Leier 33 év rendszergaranciát vállal kéményeire. Az új kémény felhúzása, vagy a régi cseréje - a közhiedelemmel ellentétben - 1 nap alatt kivitelezhető.

 

A felelős kéményhasználatot és kéménykorszerűsítést nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a folyamatos kommunikáció ellenére is akadnak olyanok, akik szilárd tüzelés (fatüzelés döntően) esetén tudatlanul (nem ismerve az idevonatkozó jogszabályi előírásokat), vagy tudatosan (félve attól, hogy a kéményseprők olyan hibákat találnak, melynek eredménye esetleg költséges javítás, építési-, vagy tűzvédelmi hatósági eljárást vonhat maga után) el kívánják titkolni a kémény használatát.

Forrás: Stern Communications
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

ELADÓ MT BUDAPEST TELEKOM PARK 4.250 M HUF + ÁFA

Budafoki út 103-107.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT EGER 525 M HUF+ÁFA

Fellner Jakab utca 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ a TERRAPARK Irodaház D tömbje - 6.470.000 EUR

Puskás Tivadar utca

kiadó iroda7000 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

M9 Irodaház

Mázsa u. 9.

kiadó iroda477 m2
bérleti díj4 - 5 €/m²/hó+áfa

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső