Hogy alakult az európai kiskereskedelmi befektetési volumen?

A Jones Lang LaSalle jelentése szerint a folyamatos bizonytalan gazdasági háttér ellenére 2011-ben a kiskereskedelmi befektetés erős eredménnyel zárt Európában. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a teljes tranzakciós volumen meghaladja a 28 milliárd eurót, mely 35% körüli növekedést jelent 2010-hez képest.

A Jones Lang LaSalle jelentése szerint 2011 negyedik negyedévében is erős maradt a kiskereskedelmi ingatlan befektetési piac. Előzetes elemzések szerint az éves közvetlen befektetések a kiskereskedelmi ingatlanok terén valószínűleg meghaladják a 28 milliárd eurót, ahogy azt a Jones Lang LaSalle előrejelzése korábban az év folyamán megjósolta; ez jelentős növekedés a 2009-es 12,3 milliárdos illetve a 2010-es 20,7 milliárdos volumenhez képest.


Földrajzilag az aktivitás nagy része továbbra is az Egyesült Királyságra és Németországra fókuszál. Az Egyesült Királyság vezeti a ranglistát, annak ellenére, hogy Németország erős második féléves teljesítményt mutatott. 2011 első negyedévében a Capital Shopping Centres megvásárolta a Trafford Centre-t Manchesterben több mint 1,8 milliárd euróért; ez volt az elmúlt év legnagyobb értékű tranzakciója az Egyesült Királyság piacán. Münchenben a negyedik negyedévben a TIAA-CREF (az amerikai tanárok nyugdíjpénztára) által megvásárolt Perlacher Einkaufs Passagen (ismert nevén PEP bevásárlóközpont) lendítette fel leginkább a németországi eredményt, melyet több mint 400 millió euróért adott el az RREEF.

 

Franciaország és Svédország ugyancsak erős utolsó negyedévet tudhat magáénak. Franciaországban a La Française AM, a Crédit Mutuel Nord többségi tulajdonában lévő befektetési alap, megvásárolta a Carrefour ingatlanok portfólióját 365 millió euróért. Svédországban a negyedik negyedévben az AMF Fastigheter,  a svéd AMF nyugdíjalap ingatlan leányvállalata egy három bevásárlóközpontot tartalmazó portfoliót vásárolt Stockholmban. A stockholmi portfoliót a Centenitől vásárolták, melynek tulajdonosa a Royal Bank of Scotland.

 

Jeremy Eddy, az európai kiskereskedelmi befektetések vezetője így nyilatkozott, “2011-ben változó ütemű fejlődést tapasztaltunk az európai nemzeti gazdasági teljesítmények és stabilitás diktálta befektetések és árképzések tekintetében. A teljes tranzakciós volumen mintegy 75 százaléka mindössze öt országban történt. Ez a polarizáció nem pusztán földrajzi, hiszen főként az elsődleges ingatlanokra koncentrált.

 

Hasonló trendet várunk 2012-ben is, bár be tudunk azonosítani új piacokat, és támogatjuk a sajátos jellemzőkkel rendelkező mikro lokációk iránti keresletet is, különösen a fenntartható és megfizethető bérleti díjak irányában, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül.  Ez a megközelítés segít a befektetőknek a főbb piacok szűk körén kívüli lehetőségek felismerésében - melyekre jelenleg a döntő többség koncentrál -, amelyek végül nagyobb megtérülést jelentenek majd hosszabb távon.”
 

Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

Canada Square

Ganz utca 16

kiadó iroda1 m2
bérleti díj13 - 13.95 €/m²/hó+áfa

Árpád Center

Árboc u. 6.

kiadó iroda375 m2
bérleti díj10 - 11 €/m²/hó+áfa

206 Center Irodaház

Üllői út 206.

kiadó iroda4000 m2
bérleti díj7 - 9 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

35 - 45m²
2018. 08. 15.
60 - 70m²
2018. 08. 08.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső