Új üzemcsarnokkal, új termékkel és létszámbővítéssel erősít a Leier

A négy éve tartó világméretű gazdasági válság ellenére is töretlenül fejleszt, beruház, és hamarosan beindítja kilencedik gyárát is Magyarország legnagyobb szerkezeti építőanyagokat gyártó cége, a Leier. Az új üzemben további húsz új munkatárs foglalkoztatását tervezik, és az elkövetkezendő hetekben már piacon a cég új, innovatív terméke is – tudtuk meg Komlós Andortól, a Leier Hungária Kft. ügyvezetőjétől.

Noha négy évvel ezelőtt kezdődött a világméretű gazdasági válság, még a nemzetközi mértékadó elemzők is csak találgatják, hogy mikor áll újra magabiztos pénzügyi lábakon Amerika és Európa. Az öreg kontinensen Németország, Görögország, Franciaország és Spanyolország mellett hazánkat sorolják a válság legnagyobb vesztesei közé. Magyarországon nincs olyan társadalmi réteg és iparági szegmens, amely ne szenvedett volna el komoly veszteségeket az elmúlt években. A legtöbb cégbedőlés az építőiparban volt, ez az ágazat vezeti azt a TOP-tízes listát, amely rangsorolja, hogy mely üzletágban szűnt meg a legtöbb vállalkozás az elmúlt év hasonló időszakához képest.

 

Ennek oka nagyrészt az, hogy hazánk még mindig a kisvállalkozások és – a kormányzati és ágazati szereplők erőfeszítései ellenére is - a körbetartozások országa. Az építőiparról szóló szalagcímek nem csak hangzatosak, de igazak is: „Óriásit zuhant az építési és használatbavételi engedélyek száma”, „Brutális visszaesés az építésgazdaságban”, „Hatalmas visszaesés a vállalkozói lakásépítésben” - szinte a végtelenségig sorolhatnánk a recesszióval összefüggő negatív tartalmú iparági híradásokat. A közzétett éves üzleti jelentések alapján az építőanyag-gyártók közül is több nagy – nemzetközi és hazai - cég egyaránt jelentős, forint-milliárdokban mérhető veszteséget szenvedett el 2010-ben. A pozitív eredménnyel zárók közül – közel 16 milliárdos éves forgalommal - kiemelkedik a Leier Hungária Kft. nyolc magyarországi építőanyag-gyártó üzeme. Hogyan lehetséges, hogy miközben most több, a piacon hosszú évek óta jelen lévő, és eddig jelentős nyereségekkel büszkélkedő versenytárs is komoly nehézségekkel küzd, addig a Leier nemcsak folyamatosan fejleszt – több milliárdos beruházásokról hallani -, hanem új terméket készül piacra dobni, és új szakembereket is keres immár kilencedik magyarországi üzemébe.

 

„A válságra kezdetektől fogva egyfajta feladatként tekintettünk, és mivel döntés-mechanizmusunk mindig is rendkívül rugalmas volt, ezért – többek között - gyártás-kapacitásunkon belül átcsoportosításokat hajtottunk végre. Volt olyan gyártósorunk, melyet ideiglenesen leállítottunk, de több, nyugat-magyarországi üzemünkben is kapacitás-növelésre volt szükség ahhoz, hogy ki tudjuk szolgálni az egyes betontermékeink, ill. a méretregyártott elemeink iránt megnövekedett keresletet. Ezekben a gyárainkban tehát a nyár közepe óta több alkalmazottat foglalkoztunk” – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője. A Leier cégvezetése optimista, idénre is a tavalyi év közel 16 milliárdos forgalmát irányozták elő az építőanyaggyártó-üzletágukban, és minden jel arra mutat, hogy nem túlzóak várakozásaik. A cég az elmúlt tíz évben harminc milliárd forintot ruházott be nyolc magyarországi üzemébe, - a legújabb, ötszázmillió forintba kerülő gyártósor Devecserbe került. A Veszprém megyei üzemben már túl vannak a termékteszteléseken, most már csak az engedélyekre várnak, hogy terveik szerint még az őszi hónapokban piacra dobják a cég új tégláját.

 

Arról, hogy az új, kilencedik üzemből milyen termékek kerülnek ki, csak találgatások vannak, a cégvezetés egyelőre szűkszavúan nyilatkozik. „Ennek gyártásprofiljáról még nem döntöttünk. Figyeljük az elkövetkező hónapokat és a megmutatkozó igényeknek megfelelő termékeket gyártjuk majd. Itt szándékaink szerint húsz új munkatársat fogunk foglalkoztatni”- teszi hozzá az ügyvezető. A cégcsoport legnagyobb magyarországi téglagyárát éppen a tavaly októberben vörösiszap-katasztrófát elszenvedett Devecserben hozta létre tíz évvel ezelőtt. Bár az üzemet nem érintette a súlyos környezetkárosító ipari szerencsétlenség, bejárta médiát az a fotó, ahol a Leier munkagépe menti az embereket a lúgos áradatból. A térségre azóta is kiemelt figyelmet fordít a cég, az elmúlt közel egy évben több millió forinttal segítette az ottmaradókat. „Épp a napokban egyeztettem a Magyar Vöröskereszt képviselőjével, mivel a lakóingatlanok megépültek az állam segítségével, azonban ez a szerepvállalás nem foglalta magában a melléképületek újraépítését. A megegyezés értelmében többszázezer forint értékű téglát adományoztunk közvetetten a devecserieknek. Az elkövetkezendő időszakban is jelen leszünk a térség rehabilitációjában, újjáépülésében, és készen állunk arra, hogy építőanyaggal vagy egyéb módon is részt vegyünk a helyreállítási munkákban.” – nyilatkozta Komlós Andor. Bár a felajánlás nem hoz bevételt a cégnek, azonban biztosítja azon munkaerő foglalkoztatását, akik a téglagyáraikban dolgoznak. Ez azonban hosszútávon nem megoldás, ezért sürgetik, hogy mielőbb érdemi előrelépéssel segítse a kormányzat a lakásépítési piac résztvevőit.

Forrás: IngatlanHírek.hu
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

Minelake Irodaház

Bányató u. 13.

kiadó iroda661 m2
bérleti díj12 - 0 €/m²/hó+áfa

Terrapark C tömb

Puskás T. u. 14.

kiadó iroda1421 m2
bérleti díj9 - 10 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

8 - 12m²
2018. 07. 11.
15 - 20m²
2018. 07. 03.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső